Zadnje s foruma

mikepapa / 8th April 2019

Navigacijski plan in preračun težišča

....................

mihakos / 15th March 2019

Re: Varnost letenja

....................

mikepapa / 12th March 2019

Re: Varnost letenja

....................

mikepapa / 12th March 2019

Re: Spomini Draga Gabriela

....................


 

Jože Poljšak častni član Aerokluba Postojna

 

Težko je v nekaj stavkih predstaviti življenje človeka, ki je vso svojo voljo, znanje in energijo posvetil letalstvu, letenju in svojemu klubu. Še posebej zato, ker je kolega JOŽE POLJŠAK zrastel iz preprostega fanta, vajenca in mehanika v poklic o katerem marsikdo od nas sanja to je v profesionalnega pilota potniškega letala.

Njegova letalska pot se je pričela tukaj na tem travniku daljnega leta 1957, ko se je prvič usedel v jadralno letalo RODA. Še prej je spoznaval osnove letalskega modelarstva, ki jih je kasneje uspešno prenašal na mlado generacijo. Vsa ta mladostna leta je aktivno delal tudi v organih upravljanja Aerokluba.
Želja po motornem letenju se mu je uresničila z odhodom v šolo rezervnih vojaških starešin- letalstva leta 1961-62, ko je z uspehom zaključil šolanje na letalih AERO - 3. Še vedno pa je ostal predan jadralnemu letenju, kjer opravi izpit za učitelja letenja in sodeluje tudi na Jugoslovanskem državnem jadralnem prvenstvu. V tem času je izšolal veliko mladih pilotov, poskrbel za varno letenje , napredek in razvoj letalskega parka.

Njegova profesionalna pot se je nadaljevala v Beogradu v tedanjem JAT-Jugoslovanskem aerotransportu. Velika volja doseči cilj, spoznati drugačno letenje in postati poklicni pilot so postali resničnost. Uspešno šolanje kopilota je kmalu zaključil na levem kapitanskem sedežu kot vodja letala. Spomnimo se legendarne lepotice CARAVELLe in zaključka njegove 21. letne kariere poklicnega pilota na Boeing- 727.

Vzpone in padce delovanja AEROKLUBA v vseh teh letih je aktivno spremljal kot član, upravnik letalske šole, tudi kot letalski mehanik in predvsem kot človek kateremu je prva skrb domači AEROKLUB. Veliko idej, poznanstev in pripadnosti Aeroklubu je udejanil v mnogih projektih, kadrih, opremi in ne nazadnje v letalih, ki so bili povezani z bivšo skupno državo in tedanjo letalsko zvezo. Njegova pomoč letalski šoli, upravniku je bila vedno dobrodošla.

Ni bilo težko se odločiti na pobudo članstva Upravnemu odboru, da se prvo priznanje častnega člana podeli prav kap. POLJŠAKU.
Njegovo dolgoletno delo v domačem AEROKLUBU, ljubezen do letenja in tehnični kulture, pravilen in tovariški odnos do članstva , ki ga še vedno vrača na našo zelenico potrjuje pravilno odločitev UO, da se mu podeli naziv ČASTNI ČLAN AEROKLUBA POSTOJNA.

V imenu vseh prisotnih iskrene čestitke!